Afvalbrengstation
Den Haag

De directe omgeving is historisch gewend aan bedrijvigheid en bedrijfsgebouwen. Het nieuwe ABS moet het niveau van de bestaande bedrijfsgebouwen ontstijgen en wil de aanzet zijn voor de upgrade van het bedrijfsgebied. Het goed vormgeven van een gebouw met deze omvang en functie in een door woonbebouwing omgeven gebied vormt de kern van deze opgave. Het gebouw moet zich logisch voegen in de stedelijke context en dient tegelijkertijd bescherming te bieden. Niet perse voor de gebruikers van het gebouw maar meer voor de omgeving. Het dient geluiddicht te zijn en het directe zicht op de functie dient te worden voorkomen. Een geheel gesloten gebouw van deze omvang en op deze plek is niet passend, daarbij komt de wens het interieur zo open en transparant mogelijk te ontwerpen. Deze schijnbare tegenstelling wordt uitgangspunt voor het ontwerp. Zie hier de presentatiefilm van het Afvalbrengstation.

De gevels worden helemaal gemaakt uit hergebruikt materiaal. Het wordt een bijzondere gevel door de afwerking met een exclusieve, mooi verwerende huid van een industrieel restproduct. Het gevelbeeld wordt bepaald door verticale gebruikte Azobé damwandprofielen met een bekleding van verzinkte contourplaten (een restproduct uit de staal/autoindustrie). Deze hoogwaardige platen worden verzinkt i.v.m. de lange levensduur van het gebouw. Ze verweren in de loop van de tijd matgrijs, dat past goed bij het verweerde hout van de stijlen. De gevels die geluidswerend moeten zijn worden in een tweede laag achter de contourplaten afgedicht met hergebruikte sandwichpanelen in combinatie met glasstroken die afkomstig zijn uit gesloopte gebouwen.

Op basis van een 'standaard' lay-out van de Haagse afvalbrengstations is het ontwerpproces gestart en geoptimaliseerd binnen strikt aangegeven kaders en verifieerbare uitgangspunten. De verkeersstromen, particulieren en vrachtverkeer worden gescheiden, de beperkte afmetingen van het perceel bepalen de lay-out en daarmee het volume van het ABS. Door het verlagen van de vrachtverkeerruimte maken we het gebouw overzichtelijker en daarmee veiliger. Wanneer je als bezoeker het gebouw benadert via de Loosduinsekade is het direct duidelijk dat zich daar niet de entree maar enkel de uitrit bevindt. De invoegstrook aan de éénrichtingsrijbaan maakt het inrijden vanaf deze zijde nagenoeg onmogelijk. De entree voor de particulieren aan de Uitenhagestraat is herkenbaar aan de luifel en aan het entreegebouw met naamsaanduiding.

Filmpjes:

Vorderingen van de bouw in beeld

Bouwen met "Afval" in Den Haag.

 

Opdrachtgever(s)

Gemeente Den Haag

Oppervlakte

2700 m2

Planning

2015-2016

Medewerkers

Renée Thierij

Links

Presentatie

Delen: Share on Facebook Share on twitter Email

Afvalbrengstation nadert eindfase

Een korte update over de bouw van het eerste energieneutrale en overdekte Afvalbrengstation in Nederland!

lees meer >>>

Afvalbrengstation
Montage 'eerste' plaat

De afgelopen maanden is er veel gebeurd op de bouwplaats in Den Haag. Met verschillende nieuwe en vooral hergebruikte materialen wordt het eerste overdekte afvalbrengstation gerealiseerd.

lees meer >>>

Van school naar school

"Herbestemmen: Van school naar school' in architectuurcentrum ABC in Haarlem t/m 21 juni 2015.

lees meer >>>

Wij zijn verhuisd!

Afgelopen dagen is er hard gewerkt aan de verhuizing van ons bureau naar het Business Center Gemert. We zijn gesitueerd op de vijfde verdieping met een prachtig uitzicht over Gemert en de wijdse omgeving.

lees meer >>>

Betonprijs 2013

We hebben 'm!!

De nieuwe keersluis in Heumen is winnaar van de Betonprijs 2013! Op 20 November is in het Hulstkampgebouw in Rotterdam tijdens het betonprijsdiner de Betonprijs 2013 bekend gemaakt.

lees meer >>>

Keersluis Heumen, hefdeur geplaatst.

Op 5 Juli 2012 is de hefdeur onder grote publieke belangstelling geplaatst. De 160 ton zware stalen hefdeur kwam na een reis van twee weken over het water vanuit Gent (B) aan in Heumen. Het plaatsen was een complex precisiewerk, maar verliep voorspoedig.

lees meer >>>

Oranjepanden groeien

© Quist Wintermans Architekten. De Oranjepanden komen langzaam maar gestaag de bouwput uit.

lees meer >>>

Bericht

Dank je Je bericht is verzonden, we zullen zo snel mogelijk reageren.



[E]