JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Fabriekshal met kantoor Leerdam

De gemeente Vianen had op het moment van de sanering van de oude fabriek geen passend nieuw bedrijfsterrein voorhanden. De Jong's Liften koos er voor te verhuizen naar een industrieterrein in Leerdam.

Het verworven kavel ligt aan de rand van een bestaand bedrijventerrein dat dateert uit de zeventiger jaren. De kwaliteit van de omliggende  bebouwing is laag en het ambitieniveau van de nieuwe, nog te realiseren bedrijfsgebouwen beloofde weinig. Het perceel bevindt zich op de hoek van de Techniekweg en de Constructiestraat.

Het programma bestaat uit twee delen. Een kantoordeel, waarin naast de kantoren en vergaderruimten ook werkplaatsondersteunende functies zijn opgenomen zoals werkvoorbereiding/engineering, sanitaire voorzieningen, techniek, trafo’s en de bedrijfskantine.

Een fabrieksdeel, waarin opgenomen het magazijn en ruimte t.b.v. knip- snij en zaagwerk, montage en laswerk. De indeling van de fabriekshal is helemaal afgestemd op het productieproces van de Jong, waarbij rekening gehouden is met toekomstige wijzigingen van de productie. De fabriekshal is zodanig ontworpen dat een veelzijdig en flexibel gebruik mogelijk is.

Bij de ontwikkeling van het concept zijn de gevraagde functionaliteit en de locatie als uitgangspunt gekozen. De weinig inspirerende omgeving en het beoogde programma rechtvaardigen de keuze voor een introverte 'doos' waarbij vier duidelijke architectonische ingrepen leiden tot een helder en goed leesbaar plan. De scheiding tussen de fabriekshal en het kantoordeel is ingezet als middel om enerzijds de functionele samenhang te benadrukken en gelijktijdig zaken als geluidwering en brandcompartimentering op eenvoudige, logische wijze op te lossen. Zo ontstaat een negen meter brede patio tussen het kantoor en de fabriek, die als buffer en als aangename buitenruimte fungeert.

De entree voor bezoekers, programmatisch gewenst op de eerste verdieping, wordt door een hellend vlak op een bijna natuurlijke wijze gevormd. Onder de hellingbaan bevindt zich de verbinding tussen het kantoor en de fabriekshal. De personeelsingang bevindt zich aan de lage zijde van de patio, die dienst doet als terras bij de bedrijfskantine.

De 'doos' is uitgevoerd in een blank aluminium profielplaat waarbij veel aandacht is besteed aan de randdetails. Zo zijn lekdorpels en dakranden onzichtbaar opgenomen in de detaillering en zijn op de profielplaten op de hoek voorzien van gelaste hoekstukken, de detaillering versterkt de abstractie van het volume. De plint van het fabrieksdeel is uitgevoerd in een zwarte breuksteen, zwart gevoegd en voorzien van zwarte kozijnen en deuren zodanig dat de plint een robuuste basis vormt.

De patiowanden van zowel het kantoor als van de fabriek zijn geheel voorzien van blankgelakte houten Iroko puien. De beglazing van die puien is voorzien van afwisselend gematteerde en heldere delen zodanig dat er vanuit het kantoor en de fabriek een goed zicht op de patio is zonder daarbij het idee te krijgen dat men elkaar controleert.

Om de fabriekshal zo open en flexibel mogelijk te houden zijn diverse functies (sanitair, trafo etc.) opgenomen in het kantoordeel. Om in een eerste uitbreiding van het programma te voorzien, is in een deel van de hal een verdiepingsvloer gemaakt, vormgegeven als een op zichzelf staande losse tafel.

In de hal bevinden zich per travee één of meerdere kraanbanen, lasstraten, persluchtinstallaties en voorzieningen voor het doen van valtesten voor personenliften.

Opdrachtgever(s)

De Jong's Liften bv

Oppervlakte

3.300 m2

Uitvoering

Bouwbedrijf van Geffen bv

Rol

Architect

In samenwerking met

Roothans | Van Geffen

Labels

7 Kantoren en bedrijven 22 Utiliteit

Locatie: Leerdam

  1. Huis van Portaal
  2. Kantoorgebouw Roofgarden Breda
  3. Afvalbrengstation
  4. Interieur Randstad Diemen
  5. Fabriekshal met kantoor Leerdam