JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Afvalbrengstation

De directe omgeving is historisch gewend aan bedrijvigheid en bedrijfsgebouwen. Het nieuwe ABS moet het niveau van de bestaande bedrijfsgebouwen ontstijgen en wil de aanzet zijn voor de upgrade van het bedrijfsgebied. Het goed vormgeven van een gebouw met deze omvang en functie in een door woonbebouwing omgeven gebied vormt de kern van deze opgave. Het gebouw moet zich logisch voegen in de stedelijke context en dient tegelijkertijd bescherming te bieden. Niet perse voor de gebruikers van het gebouw maar meer voor de omgeving. Het dient geluiddicht te zijn en het directe zicht op de functie dient te worden voorkomen. Een geheel gesloten gebouw van deze omvang en op deze plek is niet passend, daarbij komt de wens het interieur zo open en transparant mogelijk te ontwerpen. Deze schijnbare tegenstelling wordt uitgangspunt voor het ontwerp. Zie hier de presentatiefilm van het Afvalbrengstation.

De gevels worden helemaal gemaakt uit hergebruikt materiaal. Het wordt een bijzondere gevel door de afwerking met een exclusieve, mooi verwerende huid van een industrieel restproduct. Het gevelbeeld wordt bepaald door verticale gebruikte Azobé damwandprofielen met een bekleding van verzinkte contourplaten (een restproduct uit de staal/autoindustrie). Deze hoogwaardige platen worden verzinkt i.v.m. de lange levensduur van het gebouw. Ze verweren in de loop van de tijd matgrijs, dat past goed bij het verweerde hout van de stijlen. De gevels die geluidswerend moeten zijn worden in een tweede laag achter de contourplaten afgedicht met hergebruikte sandwichpanelen in combinatie met glasstroken die afkomstig zijn uit gesloopte gebouwen.

Op basis van een 'standaard' lay-out van de Haagse afvalbrengstations is het ontwerpproces gestart en geoptimaliseerd binnen strikt aangegeven kaders en verifieerbare uitgangspunten. De verkeersstromen, particulieren en vrachtverkeer worden gescheiden, de beperkte afmetingen van het perceel bepalen de lay-out en daarmee het volume van het ABS. Door het verlagen van de vrachtverkeerruimte maken we het gebouw overzichtelijker en daarmee veiliger. Wanneer je als bezoeker het gebouw benadert via de Loosduinsekade is het direct duidelijk dat zich daar niet de entree maar enkel de uitrit bevindt. De invoegstrook aan de éénrichtingsrijbaan maakt het inrijden vanaf deze zijde nagenoeg onmogelijk. De entree voor de particulieren aan de Uitenhagestraat is herkenbaar aan de luifel en aan het entreegebouw met naamsaanduiding.

Filmpjes:

Vorderingen van de bouw in beeld

Bouwen met "Afval" in Den Haag

  1. Afvalbrengstation
  2. Oranjepanden Amsterdam
  3. Huis van Portaal
  4. Kantoorgebouw Roofgarden Breda
  5. Verbouwing woonhuis
  6. Afvalbrengstation
  7. Verbouwing en interieur Gemert