JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Afvalbrengstation

De inzameling van afval is onderdeel van het dagelijks leven in de stad. Dit idee ligt ten grondslag aan het door Wessel van Geffen architecten in samenwerking met SuperUse Studios ontworpen afvalbrengstation in de wijk Transvaal in Den Haag. Het resultaat is een energieneutraal gebouw dat een nieuwe stap zet in het ontwerpen met hergebruikte materialen.

Na het sluiten van een afvalbrengstation in Scheveningen besluit de gemeente Den Haag om hun nieuwe afvalbrengstation niet aan de rand, maar in het centrum van de stad te huisvesten. De aangewezen locatie is een binnenstedelijk bedrijventerrein dat grenst aan een woonwijk.

Wessel van Geffen Architecten geeft het afvalbrengstation binnen de gegeven contouren vorm en slaagt erin de lay-out met slimme ingrepen verder te optimaliseren. Zo zijn de sheddaken een kwartslag gedraaid, waardoor de zaagtanden zichtbaar worden in de gevel en het grote gebouw zich op een vanzelfsprekende manier voegt in de aangrenzende woonomgeving.

Tegelijkertijd is het afvalbrengstation met zijn karakteristieke stalen gevel een opvallende verschijning in de wijk. Een belangrijke gemeentelijke eis was dat het gebouw energieneutraal zou zijn en dat er zoveel mogelijk gewerkt werd met hergebruikte materialen. Het conventionele ontwerpproces wordt daartoe binnenstebuiten gekeerd: niet de vorm was voor de architect het startpunt, maar de beschikbare materialen.

In samenwerking met de aannemer, Van Boekel Zeeland en hergebruikadviseur Superuse Studios valt de keuze voor het gevelmateriaal op stalen contourplaten: een industrieel restmateriaal uit de auto-industrie. Dit wordt aangevuld met onverkoopbaar geachte sandwichpanelen, stijlen van verzaagde, gebruikte Azobé damwanden en steenwol uit een door de aannemer gesloopte bedrijfshal. Alleen de stalen hoofddraagconstructie is nieuw.

De gebruikte componenten zijn zo geplaatst dat de ontstane compositie niet alleen verwijst naar het afval dat in het gebouw verzameld wordt, maar ook op subtiele wijze refereert aan de gevels van de woningen waar het gebouw op uitkijkt. Zo voegt het afvalbrengstation zich overtuigend in zijn complexe stedelijke omgeving, terwijl het tegelijkertijd een zelfbewust statement is over de mogelijkheden van hergebruik.

  1. Afvalbrengstation
  2. Keersluis & brug
  3. Nieuwe keersluis Heumen
  4. Afvalbrengstation
  5. Woningen Ghijseland Rhoon
  6. Hotel de Uil
  7. Keersluis Heumen, hefdeur geplaatst.
  8. Groningen, woningen Tussendijken