Studie R70 Rotterdam

De R70 studie is deel van een groter project van AIR (Architectuurcentrum Rotterdam) dat de architectuur van de jaren zeventig onder de aandacht brengt. Een onderdeel van dit programma is een reeks van case studies waarbij ontwerpbureaus een ontwerpend onderzoek doen naar de potentie van diverse projecten in de stad. Wij hebben een studie gedaan naar twee bouwblokken in het Oude Westen.


Analyse
Het Asch van Wijk blok van bureau Quist, ontworpen in 1979, en het Medisch Centrumblok van bureau VDL (Verster Dijkstra Loerakker), ontworpen rond de zelfde tijd, zijn voorbeelden van blokken waarin wijkvoorzieningen zijn gecombineerd met wonen aan een opgetilde straat. Ze zijn echter in structuur heel verschillend. Het Medisch Centrumblok heeft een kleinschalige schijvenstructuur en is passend geboetseerd op de onregelmatige locatie. Er is veel aandacht besteed aan de schaal en ritmiek van de gevel die past in de omgeving. Het Medisch Centrum op de begane grond is ontsloten vanuit een midden gang en sterk naar binnen gekeerd.

Het Asch van Wijckblok heeft een grootschalige structuur met een kolommenraster op de begane grond. Om het project passend te krijgen in de locatie is er geschoven met gelijke bouwvolumes waardoor het geheel een zekere losheid bezit. De plint bevat verschillende buurtfuncties waaronder een school en is sterk op de omgeving georiënteerd.

Transformatie begane grond
Het Asch van Wijckblok heeft met de neutrale constructie een grote variëteit aan mogelijkheden. Er kan gedacht worden aan het koppelen van het bovengelegen woonprogramma aan parkeren en kleine bedrijfsunits, of aan het handhaven van een buurtfunctie zoals de school. Voor de begane grond van het Medisch Centrum is het doorzetten van het kleinschalige thema van de gevel een goede oplossing. De woningen worden doorgetrokken naar de begane grond met een werk-unit.

Transformatie wonen aan verhoogde binnenstraat
Voor het Asch van Wijckblok zijn voor het wonen op het dek twee concepten bestudeerd die uitgaan van een collectieve manier van wonen. Er is bewust gekozen voor doelgroepen die gemeenschappelijke kenmerken en belangen hebben: gezinswoningen op een collectief dek en ouderenwoningen met atrium. Deze beide concepten zijn architectonisch verder uitgewerkt..

Opdrachtgever(s)

AIR

Woonstad Rotterdam

Rol

Architect

In samenwerking met

Quist Wintermans Architekten

Delen: Share on Facebook Share on twitter Email

Bericht

Dank je Je bericht is verzonden, we zullen zo snel mogelijk reageren.[E]