Drieluik Laurenskerk

Met het nieuwe drieluik wordt de wederopbouw van de Laurenskerk voltooid. Wessel van Geffen Architecten is betrokken bij de voorbereidingen en technische uitwerking van nieuwe glas-in-loodramen voor de Laurenskerk in Rotterdam.

 

De bewoners van de Rotterdamse Laurenskerk hebben plannen opgevat om alsnog twee gebrandschilderde glas-in-loodramen te laten maken voor het hoogkoor van de kerk. Alsnog? Die drie ramen waren ooit gepland, ontworpen en getekend. Maar uiteindelijk werd er maar één raam uitgevoerd. Waarom de anderen niet? Het kwam er niet van, om niet erg duidelijke redenen.

De ontwerpen voor de ontbrekende ramen liggen klaar, in het Gemeentearchief van Arnhem, ze kunnen zo worden uitgevoerd. Daarmee zou de wederopbouw van de Laurenskerk, begonnen in 1952 echt worden voltooid. De drie vensters zouden een mooie aanvulling vormen voor de kleurstelling van de kerk.

Voor de oorlog bezat de Laurenskerk meer gebrandschilderde ramen. Die zijn verwoest bij het bombardement. Kunstenares Gunhild Kristensen kreeg de opdracht ramen te ontwerpen voor de koorsluiting van de kerk. Zij maakte eerder een groots raam voor de Wilhelmina kweekschool aan de Binnenrotte (waar nu het woon-winkelcomplex de Hofdame staat) en ramen en tapijten elders in het land. De ontwerpen van de ramen voor de Laurenskerk zijn bepaald door de thematiek van zon, maan en sterren en het kerkelijke feest van Pinksteren. Ze dragen het stempel van de jaren ´50, een periode waar de laatste tijd weer meer en meer aandacht voor komt.

Opdrachtgever(s)

Vereniging vrienden van de Laurenskerk

Planning

Uitvoering 2015-2016

Adviseur(s)

Glasatelier Hagemeijer bv

Uitvoering

Glasatelier Hagemeijer bv

Medewerkers

BRuud in Vorm (artist impression)
Delen: Share on Facebook Share on twitter Email

Afvalbrengstation opgenomen in NAI Jaarboek 2018

Architectuur in Nederland is al ruim 30 jaar een onmisbaar overzichtswerk voor iedereen die zich voor de Nederlandse architectuur interesseert of er vakmatig bij betrokken is. Het Jaarboek vormt het internationale visitekaartje voor de Nederlandse bouwkunst..

lees meer >>>

Afvalbrengstation
Den Haag

Hoe maak je hergebruik zichtbaar in een gebouw? Met die vraag schreef de gemeente Den Haag een tender uit voor een nieuw afvalbrengstation in het centrum van de stad. Het door Wessel van Geffen Architecten ontworpen resultaat zet een nieuwe stap in de toepassing van hergebruikte materialen in de architectuur.

lees meer >>>

Huis van Portaal
Utrecht

Voor de hoofdvestiging van de woningcorporatie Portaal is een bestaand kantoorpand verworven. Het gebouw is omgevormd tot energielabel A en gereed gemaakt voor “het nieuwe werken”.

lees meer >>>

Roofgarden
Kantoorgebouw Breda

In opdracht van Bouwfonds is het bestaande gebouw aan de Fellenoordstraat in Breda omgebouwd van single-user naar multi-tenant gebruik. 

lees meer >>>

Montessori Lyceum
Rotterdam

Nieuwe toneelafscheiding Rotterdams Montessori Lyceum is aftrap voor vernieuwing.

lees meer >>>

IVKO Amsterdam

Het IVKO is na een paar jaar te zijn gehuisvest in een nieuw gebouw gestart met het aanpakken van ongemakken in het dagelijks gebruik.

lees meer >>>

Hotel de Uil

In de Uilenburg, een wijk, met eigen karakter, in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch komt een locatie aan Walpoort 3 vrij. Het toeristisch ‘zwerfgebied’, smalle straatjes met kinderkopjes, onverwachte stegen en fraai gerestaureerde monumentale panden. Vele kleine winkeltjes, restaurants en de nadrukkelijk aanwezige Binnendieze maken de Uilenburg een aantrekkelijke omgeving. We zijn uitgenodigd een plan te maken voor een klein, huiselijk hotel.

lees meer >>>

Fabriekshal met kantoor Leerdam

De Jong’s Liften, fabrikant van bouw-, goederen en industriële liften kreeg de kans een geheel nieuwe fabriek te bouwen. De bestaande locatie aan de rand van het centrum van Vianen kreeg een woonbestemming, het bestaande fabriekscomplex werd gesaneerd.

lees meer >>>

Forumgebouw Wageningen Universiteit

© Quist Wintermans Architekten. Het Forumgebouw is het centrale onderwijsgebouw van Wageningen UR. De plannen omvatten de herhuisvesting van diverse onderwijs-en onderzoeksactiviteiten, voorheen verspreid over Wageningen, nu geconcentreerd op “Wageningen Campus”.

lees meer >>>

Balboaplein Amsterdam

© Quist Wintermans Architekten. Tussen de Admiralengracht en het Balboaplein is een nieuw stadsblok met gemengde functies gerealiseerd.

lees meer >>>

Bericht

Dank je Je bericht is verzonden, we zullen zo snel mogelijk reageren.[E]