Huis van Portaal
Utrecht

Portaal is een grote woningcorporatie met woningbezit en vestigingskantoren verspreid over midden Nederland in de regio’s Utrecht, Nijmegen, Arnhem, Leiden en Eemland. Vanwege de centrale ligging is besloten de hoofdvestiging van de corporatie te verplaatsen naar Utrecht. Daarvoor is een bestaand kantoorpand verworven, een goed voorbeeld van rationele architectuur, ontworpen door Op ten Noort Blijdenstein in het begin van de zestiger jaren. Het cellenkantoor met heldere draagstructuur is in de jaren negentig installatietechnisch gerenoveerd en de bestaande Travertin gevels zijn toen vervangen door een aluminium gevelbekleding.

 

In het kader van de duurzaamheidambities wordt het gebouw omgevormd tot energielabel A en gereed gemaakt voor “het nieuwe werken”.

De rationele betonstructuur van het hoofdvolume laat zich goed herinterpreteren voor een volledig open interieur, waarbij alle bijzondere voorzieningen en een groot deel van de installaties naar de middenzone, de kernen, zijn overgeplaatst met aan weerszijde daarvan loopzones waaraan het open kantoorlandschap is gelegen. De verticale relatie tussen de verdiepingen is bevorderd door de bestaande dichte trappenhuizen van glazen wanden te voorzien en door grote vides te zagen in de vloeren binnen de betonstructuur. De vides zijn zo gepositioneerd per verdieping dat er mooie diagonale doorzichten zijn ontstaan en er een visuele, open verbinding komt tussen de verschillende werkplekken.

 

Een nieuwe hoge entreehal verbindt het hoofdvolume met het restaurant dat voorheen op kolommen stond en alleen op de eerste verdieping was verbonden. Onder de geheel gerenoveerde restaurantaccommodatie is de ruimte tussen de kolommen omsloten door een volledig glazen gevel en daarin is een “café” ondergebracht voor de medewerkers en bezoekers van Portaal en voor buurtbewoners. Het totale vloeroppervlak van het project is ruim 5.000 m2 ten behoeve van ongeveer 270 medewerkers. Het project is tot stand gebracht in nauwe samenwerking tussen opdrachtgever, adviseurs en aannemers in een periode van ongeveer een half jaar, ontwerp èn uitvoering.

 

© Quist Wintermans Architekten.Opdrachtgever(s)

Portaal

Oppervlakte

5.000

Oplevering

2012

Rol

Architect

In samenwerking met

Concern

I'm Architecten

Delen: Share on Facebook Share on twitter Email

Afvalbrengstation opgenomen in NAI Jaarboek 2018

Architectuur in Nederland is al ruim 30 jaar een onmisbaar overzichtswerk voor iedereen die zich voor de Nederlandse architectuur interesseert of er vakmatig bij betrokken is. Het Jaarboek vormt het internationale visitekaartje voor de Nederlandse bouwkunst..

lees meer >>>

Afvalbrengstation
Den Haag

Hoe maak je hergebruik zichtbaar in een gebouw? Met die vraag schreef de gemeente Den Haag een tender uit voor een nieuw afvalbrengstation in het centrum van de stad. Het door Wessel van Geffen Architecten ontworpen resultaat zet een nieuwe stap in de toepassing van hergebruikte materialen in de architectuur.

lees meer >>>

Roofgarden
Kantoorgebouw Breda

In opdracht van Bouwfonds is het bestaande gebouw aan de Fellenoordstraat in Breda omgebouwd van single-user naar multi-tenant gebruik. 

lees meer >>>

Montessori Lyceum
Rotterdam

Nieuwe toneelafscheiding Rotterdams Montessori Lyceum is aftrap voor vernieuwing.

lees meer >>>

IVKO Amsterdam

Het IVKO is na een paar jaar te zijn gehuisvest in een nieuw gebouw gestart met het aanpakken van ongemakken in het dagelijks gebruik.

lees meer >>>

Drieluik Laurenskerk

Met het nieuwe drieluik wordt de wederopbouw van de Laurenskerk voltooid. Wessel van Geffen Architecten is betrokken bij de voorbereidingen en technische uitwerking van nieuwe glas-in-loodramen voor de Laurenskerk in Rotterdam.

lees meer >>>

Hotel de Uil

In de Uilenburg, een wijk, met eigen karakter, in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch komt een locatie aan Walpoort 3 vrij. Het toeristisch ‘zwerfgebied’, smalle straatjes met kinderkopjes, onverwachte stegen en fraai gerestaureerde monumentale panden. Vele kleine winkeltjes, restaurants en de nadrukkelijk aanwezige Binnendieze maken de Uilenburg een aantrekkelijke omgeving. We zijn uitgenodigd een plan te maken voor een klein, huiselijk hotel.

lees meer >>>

Fabriekshal met kantoor Leerdam

De Jong’s Liften, fabrikant van bouw-, goederen en industriële liften kreeg de kans een geheel nieuwe fabriek te bouwen. De bestaande locatie aan de rand van het centrum van Vianen kreeg een woonbestemming, het bestaande fabriekscomplex werd gesaneerd.

lees meer >>>

Forumgebouw Wageningen Universiteit

© Quist Wintermans Architekten. Het Forumgebouw is het centrale onderwijsgebouw van Wageningen UR. De plannen omvatten de herhuisvesting van diverse onderwijs-en onderzoeksactiviteiten, voorheen verspreid over Wageningen, nu geconcentreerd op “Wageningen Campus”.

lees meer >>>

Balboaplein Amsterdam

© Quist Wintermans Architekten. Tussen de Admiralengracht en het Balboaplein is een nieuw stadsblok met gemengde functies gerealiseerd.

lees meer >>>

Bericht

Dank je Je bericht is verzonden, we zullen zo snel mogelijk reageren.[E]