Balboaplein Amsterdam

© Quist Wintermans Architekten.

Op de plek van het nieuwe bouwblok stonden drie oude schoolgebouwen die samen onderdak gaven aan de Joop Westerweel school. Op de vrijgekomen locatie is vervolgens de school met achtentwintig klassen en een gymzaal terug gebouwd samen met zesentachtig woningen een parkeergarage en enkele bedrijfsruimten. Het bouwblok met de entree van de school aan het Balboaplein geeft het plein een formele begrenzing aan de oostzijde waar voorheen een open stroken verkaveling met drie schoolgebouwen een rafeliger beeld leverde.

De school maakt ook gebruik van het plein als speelplaats en voor bijzondere activiteiten. Ouders ontmoeten elkaar op het plein bij het brengen en halen van de kinderen. Het dak van de gymzaal binnen in het bouwblok dient als buiten ruimte voor de onderbouw.

De woningen worden op diverse wijze ontsloten. Alle woningen op de begane grond hebben  een voordeur aan de straat. De woningen aan de zijstraten hebben een grote verdiepingshoogte, die ook als bedrijfsruimte of winkeltje kan worden ingevuld. Op de verdiepingen is er een menging van maisonnettes en appartementen in één laag toegepast. Deze worden middels galerijen ontsloten die gekoppeld zijn aan vier trappen huizen. Twee trappenhuizen aan het Balboaplein en twee aan de Admiralengracht.

De plattegrond van de school is zo opgezet dat in de toekomst een deel kan worden afgestoten en omgezet in woningen.

De architectonische uitstraling van het complex vindt in opbouw en materialisering aansluiting bij de gebouwen in de directe omgeving die grotendeels de kenmerken van de Amsterdamse school uit begin 20 e eeuw hebben.

Opdrachtgever(s)

Het Oosten, De Principaal en Stadsdeel De Baarsjes

Omvang

86 woningen, brede school 28 klassen, bedrijfsruimten, parkeerkelder

Oplevering

2004

Adviseur(s)

Adams bouwadviesbureau Druten, Constructies

EBA techniek, installaties

Uitvoering

Van Wijnen Lelystad

Rol

medewerkend architect, projectleider

In samenwerking met

SP architecten, interieur school

Susan Drummen, kunstenaar

Delen: Share on Facebook Share on twitter Email

Oranjepanden Amsterdam

In de Oosterparkbuurt voert Ymere een grote vernieuwingsoperatie uit met renovatie en vervangende nieuwbouw. Op de kop van de Vrolikstraat en de Derde Oosterparkstraat hebben we een nieuwbouwproject met woningen, een gezondheidscentrum en een parkeergarage gerealiseerd.

lees meer >>>

Uitbreiding woonhuizen Nijmegen

Buren in een 30er jaren woonblok vinden elkaar in verbouwplannen. Twee woonhuizen van een drie onder één kap rijtje woningen in Nijmegen uit de jaren 30 zijn aan de achterzijde uitgebreid.

lees meer >>>

Verbouwing woonhuis
Veghel

In het buitengebied van Zijtaart (Veghel) hebben we een bestaande 70er jaren villa gerenoveerd. Naast een architectonische update met aandacht voor de bestaande kwaliteiten heeft de woning een ingrijpende technische upgrade ondergaan waarbij de duurzaamheid is verbeterd en het energieverbruik drastisch is verlaagd.

lees meer >>>

Datcha 1
Vrijstaand woonhuis

Deze tweelaagse woning met kap combineert het beste van twee werelden. We passen de woning aan op basis van uw wensen en de locatie. Zo krijgt u uw eigen woningontwerp waarbij de kostprijs vanaf het begin helder is.

lees meer >>>

Datcha 2
Vrijstaand woonhuis

Deze drielaagse woning combineert het beste van twee werelden. We passen de woning aan op basis van uw wensen en de locatie. Zo krijgt u uw eigen woningontwerp waarbij de kostprijs vanaf het begin helder is.

lees meer >>>

Woonhuis Nistelrode

 

Aan de rand van het dorp is een bestaande boerderij uit de 50er jaren van vorige eeuw vervangen door een nieuwe langgevel woonboerderij. In het ontwerp zijn de hedendaagse woonwensen vormgegeven vanuit een historisch perspectief. De nieuwe boerderij sluit als archetype aan bij de oude langgevel boerderijen in de omgeving.

 

lees meer >>>

Woningen Ghijseland Rhoon

Levensloop bestendige grondgebonden woningen als aanvulling op bestaande woningvoorraad in de wijk Ghijseland te Rhoon.

lees meer >>>

Noormegen
Noors wonen in Nijmegen

Voor het project 'Plant je vlag' in de wijk Vossepels in Nijmegen Waalsprong hebben we in samenwerking met aannemer VBK ontwerpen gemaakt voor IkbouwbetaalbaarNijmegen (IbbN). De woningen zijn gebaseerd op het door VBK ontwikkelde systeem van de zogenaamde EC garantwoning.

lees meer >>>

Kolenkitbuurt Amsterdam

© Quist Wintermans Architekten. De Kolenkitbuurt in Amsterdam West is een buurt in transformatie. De bestaande bebouwing van voornamelijk portiek etage woningen uit de jaren zestig wordt deels gerenoveerd en deels vervangen door nieuwbouw.

lees meer >>>

Aquinohof Amsterdam

© Quist Wintermans Architekten. In Amsterdam Nieuw Zuid is op de hoek van de Rijnstraat, Lekstraat en Vechtstraat de Thomaskerk afgebroken. De vrijgekomen locatie heeft met de Aquinohof nu een nieuwe invulling gekregen.

lees meer >>>

Woningen Vroendaal Maastricht

© Quist Wintermans Architekten. Vroendaal is een stadsuitbreidingswijk aan de zuidoost rand van Maastricht, gelegen aan een prachtig heuvelachtig landschap dat zich uitstrekt tot aan Vaals.

lees meer >>>

Woningbouw Blok 6 IJburg Amsterdam

© Quist Wintermans Architekten. De 36 eengezinswoningen zijn verspreid over het bouwblok ingepast. Het bouwblok volgt daarmee de originele uitgangspunten die opgesteld zijn voor IJburg.

lees meer >>>

Woonhuis Eindhoven

Woonhuis van Duren, Driehoeksbos te Eindhoven, ėėn van twee(ling).

lees meer >>>

Woonhuis Eindhoven

Woonhuis Stegeman, Driehoeksbos te Eindhoven, ėėn van twee(ling).

lees meer >>>

Woonhuis Dommelen

Woonhuis Roothans - Verhappen aan de Monseigneur Smetsstraat in Dommelen, een heerlijk huis om in te wonen.

lees meer >>>

Groningen, woningen Tussendijken

© Quist Wintermans Architekten. Een rij van 121 grondgebonden woningen en 24 appartementen. Gelegen op de dijk aan het Damsterdiep vormt de rand van de wijk tussendijken. Het plan heeft een formele opbouw, die is geïnspireerd door de architectuur van de locale traditionele woonhuizen.

lees meer >>>

Bericht

Dank je Je bericht is verzonden, we zullen zo snel mogelijk reageren.[E]