Woningen Ghijseland Rhoon

Voor een prijsvraag in de wijk Ghijseland in Rhoon hebben we op de plek van een voormalige kleuterschool een ontwerp gemaakt voor grondgebonden levensloopbestendige woningen. De locatie maakt deel uit van het centrale gebied van de wijk, welke bestaat uit een grote collectieve tuin met daarin vier appartementengebouwen, een gemeenschapsruimte en een voormalige kleuterschool. De aanwezige bebouwing kenmerkt zich door een alzijdige oriëntatie. De appartementen in het middengebied zijn eigendom van Service Wooncentrum Rhoon en bestaan uit kleine twee-/driekamer appartementen voor ouderen. Alle omringende bebouwing rond het centrale gebied bestaat uit eengezinswoningen aan parkeerhoven. 

Wij hebben gezocht naar een aanvulling op de bestaande voorraad en hebben een levensloopbestendig, grondgebonden woningtype ontwikkeld met een hoofdslaapkamer en aangrenzende badkamer op de begane grond. Door de woningen vervolgens zo te schakelen dat ze rondom ontsloten worden sluiten ze aan op de alzijdigheid van de reeds aanwezige bebouwing.

 

De nieuwe bebouwing kenmerkt zich door een doorlopend éénlaags verspringend volume  met daarboven een ondieper volume met een lessenaarsdak. Door de oriëntatie van entree en woonkamer per woning te wisselen zijn er rondom het nieuwe bebouwingsvolume zowel entrees als privézones.  Hiermee ontstaat een alzijdige bebouwing zonder expliciete voor-  of achterkant.

 

De nieuwbouw woning bestaat in basis uit een goed geïsoleerde buitenschil (Rc=6,5) met goede luchtdichtheid om warmteverlies te beperken. De (cv-) installatie is (nu of later) gemakkelijk aan te passen naar een nog energiezuinigere (of zelfs energieleverende) installatie. Door het gebruik van prefab onderdelen is de bouwtijd korter dan bij traditioneel bouwen. 

Voor de toekomstige bewoner is er nog een grote vrijheid: binnen het casco kan geschoven worden met wanden en deuren.

Opdrachtgever(s)

Gemeente Albrandswaard

Omvang

Zeven grondgebonden woningen

Medewerkers

Sebastiaan Jansen
Delen: Share on Facebook Share on twitter Email

Oranjepanden Amsterdam

In de Oosterparkbuurt voert Ymere een grote vernieuwingsoperatie uit met renovatie en vervangende nieuwbouw. Op de kop van de Vrolikstraat en de Derde Oosterparkstraat hebben we een nieuwbouwproject met woningen, een gezondheidscentrum en een parkeergarage gerealiseerd.

lees meer >>>

Uitbreiding woonhuizen Nijmegen

Buren in een 30er jaren woonblok vinden elkaar in verbouwplannen. Twee woonhuizen van een drie onder één kap rijtje woningen in Nijmegen uit de jaren 30 zijn aan de achterzijde uitgebreid.

lees meer >>>

Verbouwing woonhuis
Veghel

In het buitengebied van Zijtaart (Veghel) hebben we een bestaande 70er jaren villa gerenoveerd. Naast een architectonische update met aandacht voor de bestaande kwaliteiten heeft de woning een ingrijpende technische upgrade ondergaan waarbij de duurzaamheid is verbeterd en het energieverbruik drastisch is verlaagd.

lees meer >>>

Datcha 1
Vrijstaand woonhuis

Deze tweelaagse woning met kap combineert het beste van twee werelden. We passen de woning aan op basis van uw wensen en de locatie. Zo krijgt u uw eigen woningontwerp waarbij de kostprijs vanaf het begin helder is.

lees meer >>>

Datcha 2
Vrijstaand woonhuis

Deze drielaagse woning combineert het beste van twee werelden. We passen de woning aan op basis van uw wensen en de locatie. Zo krijgt u uw eigen woningontwerp waarbij de kostprijs vanaf het begin helder is.

lees meer >>>

Woonhuis Nistelrode

 

Aan de rand van het dorp is een bestaande boerderij uit de 50er jaren van vorige eeuw vervangen door een nieuwe langgevel woonboerderij. In het ontwerp zijn de hedendaagse woonwensen vormgegeven vanuit een historisch perspectief. De nieuwe boerderij sluit als archetype aan bij de oude langgevel boerderijen in de omgeving.

 

lees meer >>>

Noormegen
Noors wonen in Nijmegen

Voor het project 'Plant je vlag' in de wijk Vossepels in Nijmegen Waalsprong hebben we in samenwerking met aannemer VBK ontwerpen gemaakt voor IkbouwbetaalbaarNijmegen (IbbN). De woningen zijn gebaseerd op het door VBK ontwikkelde systeem van de zogenaamde EC garantwoning.

lees meer >>>

Kolenkitbuurt Amsterdam

© Quist Wintermans Architekten. De Kolenkitbuurt in Amsterdam West is een buurt in transformatie. De bestaande bebouwing van voornamelijk portiek etage woningen uit de jaren zestig wordt deels gerenoveerd en deels vervangen door nieuwbouw.

lees meer >>>

Aquinohof Amsterdam

© Quist Wintermans Architekten. In Amsterdam Nieuw Zuid is op de hoek van de Rijnstraat, Lekstraat en Vechtstraat de Thomaskerk afgebroken. De vrijgekomen locatie heeft met de Aquinohof nu een nieuwe invulling gekregen.

lees meer >>>

Balboaplein Amsterdam

© Quist Wintermans Architekten. Tussen de Admiralengracht en het Balboaplein is een nieuw stadsblok met gemengde functies gerealiseerd.

lees meer >>>

Woningen Vroendaal Maastricht

© Quist Wintermans Architekten. Vroendaal is een stadsuitbreidingswijk aan de zuidoost rand van Maastricht, gelegen aan een prachtig heuvelachtig landschap dat zich uitstrekt tot aan Vaals.

lees meer >>>

Woningbouw Blok 6 IJburg Amsterdam

© Quist Wintermans Architekten. De 36 eengezinswoningen zijn verspreid over het bouwblok ingepast. Het bouwblok volgt daarmee de originele uitgangspunten die opgesteld zijn voor IJburg.

lees meer >>>

Woonhuis Eindhoven

Woonhuis van Duren, Driehoeksbos te Eindhoven, ėėn van twee(ling).

lees meer >>>

Woonhuis Eindhoven

Woonhuis Stegeman, Driehoeksbos te Eindhoven, ėėn van twee(ling).

lees meer >>>

Woonhuis Dommelen

Woonhuis Roothans - Verhappen aan de Monseigneur Smetsstraat in Dommelen, een heerlijk huis om in te wonen.

lees meer >>>

Groningen, woningen Tussendijken

© Quist Wintermans Architekten. Een rij van 121 grondgebonden woningen en 24 appartementen. Gelegen op de dijk aan het Damsterdiep vormt de rand van de wijk tussendijken. Het plan heeft een formele opbouw, die is geïnspireerd door de architectuur van de locale traditionele woonhuizen.

lees meer >>>

Bericht

Dank je Je bericht is verzonden, we zullen zo snel mogelijk reageren.[E]