Woonhuis Eindhoven

De opdracht bestond uit het ontwerpen van twee vrije-sector woningen voor met elkaar bevriende opdrachtgevers. De beide kavels bevinden zich in het uitbreidingsplan Driehoeksbos in de gemeente Eindhoven en bevinden zich ieder aan ėėn van de twee ontsluitingswegen van het vrije-sectordeel van de wijk.

 

Door het specifieke gegeven van de kavels, beiden als entree van de wijk hebben we gezocht naar een architectuur waarbij de twee woningen duidelijk familie van elkaar zijn, met ieder een eigen karakter. De verwantschap zou een herkenningspunt moeten vormen in de chaos van de vrije-sectorwijk. De woningen zijn gedraaid op het perceel ten opzichte van het stedenbouwkundige plan, dit om een breder front te kunnen vormen naar de entree van de wijk. Door deze positionering ontstaat een relatief smalle langgerekte woning en tuin die op deze manier een privaat karakter hebben gekregen.

 

In het stedenbouwkundig plan was vastgelegd dat de woningen dienden te worden ontworpen als vrijstaande woningen in maximaal anderhalve bouwlaag. De woningplattegrond heeft een eenvoudig uitgangspunt, de entree in het midden van de langste zijde, met aan de linkerkant de meer functionele ruimten over twee bouwlagen, waarbij een laag half verdiept is gerealiseerd. Aan de rechterzijde van de entree bevindt zich een grote ruimte die door middel van het keukenmeubel, de openhaard en niveauverschillen in de vloer wordt opgedeeld in plekken, de zitkamer, eetkamer en keuken. Door het kruisen van twee richtingen in de woning, de route van de hoofdentree naar de tuin en de ontsluiting van de ruimten in de woning, wordt de ruimtelijkheid en dynamiek van de woning versterkt. Enerzijds ervaar je de totale lengte en anderzijds de (on)diepte van de woning. De woning richt zich vooral op de achtertuin zonder daarbij volledig introvert te worden, er is op allerlei strategische plekken contact met de straat. De plastiek wordt gevormd door het spel van grijs gecementeerd metselwerk en red cedar gevelbekleding.Opdrachtgever(s)

Fam. van Duren

Rol

Architect

In samenwerking met

Roothans | Van Geffen | Architecten

Delen: Share on Facebook Share on twitter Email

Oranjepanden Amsterdam

In de Oosterparkbuurt voert Ymere een grote vernieuwingsoperatie uit met renovatie en vervangende nieuwbouw. Op de kop van de Vrolikstraat en de Derde Oosterparkstraat hebben we een nieuwbouwproject met woningen, een gezondheidscentrum en een parkeergarage gerealiseerd.

lees meer >>>

Uitbreiding woonhuizen Nijmegen

Buren in een 30er jaren woonblok vinden elkaar in verbouwplannen. Twee woonhuizen van een drie onder één kap rijtje woningen in Nijmegen uit de jaren 30 zijn aan de achterzijde uitgebreid.

lees meer >>>

Verbouwing woonhuis
Veghel

In het buitengebied van Zijtaart (Veghel) hebben we een bestaande 70er jaren villa gerenoveerd. Naast een architectonische update met aandacht voor de bestaande kwaliteiten heeft de woning een ingrijpende technische upgrade ondergaan waarbij de duurzaamheid is verbeterd en het energieverbruik drastisch is verlaagd.

lees meer >>>

Datcha 1
Vrijstaand woonhuis

Deze tweelaagse woning met kap combineert het beste van twee werelden. We passen de woning aan op basis van uw wensen en de locatie. Zo krijgt u uw eigen woningontwerp waarbij de kostprijs vanaf het begin helder is.

lees meer >>>

Datcha 2
Vrijstaand woonhuis

Deze drielaagse woning combineert het beste van twee werelden. We passen de woning aan op basis van uw wensen en de locatie. Zo krijgt u uw eigen woningontwerp waarbij de kostprijs vanaf het begin helder is.

lees meer >>>

Woonhuis Nistelrode

 

Aan de rand van het dorp is een bestaande boerderij uit de 50er jaren van vorige eeuw vervangen door een nieuwe langgevel woonboerderij. In het ontwerp zijn de hedendaagse woonwensen vormgegeven vanuit een historisch perspectief. De nieuwe boerderij sluit als archetype aan bij de oude langgevel boerderijen in de omgeving.

 

lees meer >>>

Woningen Ghijseland Rhoon

Levensloop bestendige grondgebonden woningen als aanvulling op bestaande woningvoorraad in de wijk Ghijseland te Rhoon.

lees meer >>>

Noormegen
Noors wonen in Nijmegen

Voor het project 'Plant je vlag' in de wijk Vossepels in Nijmegen Waalsprong hebben we in samenwerking met aannemer VBK ontwerpen gemaakt voor IkbouwbetaalbaarNijmegen (IbbN). De woningen zijn gebaseerd op het door VBK ontwikkelde systeem van de zogenaamde EC garantwoning.

lees meer >>>

Kolenkitbuurt Amsterdam

© Quist Wintermans Architekten. De Kolenkitbuurt in Amsterdam West is een buurt in transformatie. De bestaande bebouwing van voornamelijk portiek etage woningen uit de jaren zestig wordt deels gerenoveerd en deels vervangen door nieuwbouw.

lees meer >>>

Aquinohof Amsterdam

© Quist Wintermans Architekten. In Amsterdam Nieuw Zuid is op de hoek van de Rijnstraat, Lekstraat en Vechtstraat de Thomaskerk afgebroken. De vrijgekomen locatie heeft met de Aquinohof nu een nieuwe invulling gekregen.

lees meer >>>

Balboaplein Amsterdam

© Quist Wintermans Architekten. Tussen de Admiralengracht en het Balboaplein is een nieuw stadsblok met gemengde functies gerealiseerd.

lees meer >>>

Woningen Vroendaal Maastricht

© Quist Wintermans Architekten. Vroendaal is een stadsuitbreidingswijk aan de zuidoost rand van Maastricht, gelegen aan een prachtig heuvelachtig landschap dat zich uitstrekt tot aan Vaals.

lees meer >>>

Woningbouw Blok 6 IJburg Amsterdam

© Quist Wintermans Architekten. De 36 eengezinswoningen zijn verspreid over het bouwblok ingepast. Het bouwblok volgt daarmee de originele uitgangspunten die opgesteld zijn voor IJburg.

lees meer >>>

Woonhuis Eindhoven

Woonhuis Stegeman, Driehoeksbos te Eindhoven, ėėn van twee(ling).

lees meer >>>

Woonhuis Dommelen

Woonhuis Roothans - Verhappen aan de Monseigneur Smetsstraat in Dommelen, een heerlijk huis om in te wonen.

lees meer >>>

Groningen, woningen Tussendijken

© Quist Wintermans Architekten. Een rij van 121 grondgebonden woningen en 24 appartementen. Gelegen op de dijk aan het Damsterdiep vormt de rand van de wijk tussendijken. Het plan heeft een formele opbouw, die is geïnspireerd door de architectuur van de locale traditionele woonhuizen.

lees meer >>>

Bericht

Dank je Je bericht is verzonden, we zullen zo snel mogelijk reageren.[E]