JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Filters, volgorde en weergave

Huis van Portaal

Portaal is een grote woningcorporatie met woningbezit en vestigingskantoren verspreid over midden Nederland in de regio’s Utrecht, Nijmegen, Arnhem, Leiden en Eemland. Vanwege de centrale ligging is besloten de hoofdvestiging van de corporatie te verplaatsen naar Utrecht. Daarvoor is een bestaand kantoorpand verworven, een goed voorbeeld van rationele architectuur, ontworpen door Op ten Noort Blijdenstein in het begin van de zestiger jaren. Het cellenkantoor met heldere draagstructuur is in de jaren negentig installatietechnisch gerenoveerd en de bestaande Travertin gevels zijn toen vervangen door een aluminium gevelbekleding.

In het kader van de duurzaamheidambities wordt het gebouw omgevormd tot energielabel A en gereed gemaakt voor “het nieuwe werken”.

De rationele betonstructuur van het hoofdvolume laat zich goed herinterpreteren voor een volledig open interieur, waarbij alle bijzondere voorzieningen en een groot deel van de installaties naar de middenzone, de kernen, zijn overgeplaatst met aan weerszijde daarvan loopzones waaraan het open kantoorlandschap is gelegen. De verticale relatie tussen de verdiepingen is bevorderd door de bestaande dichte trappenhuizen van glazen wanden te voorzien en door grote vides te zagen in de vloeren binnen de betonstructuur. De vides zijn zo gepositioneerd per verdieping dat er mooie diagonale doorzichten zijn ontstaan en er een visuele, open verbinding komt tussen de verschillende werkplekken.

Een nieuwe hoge entreehal verbindt het hoofdvolume met het restaurant dat voorheen op kolommen stond en alleen op de eerste verdieping was verbonden. Onder de geheel gerenoveerde restaurantaccommodatie is de ruimte tussen de kolommen omsloten door een volledig glazen gevel en daarin is een “café” ondergebracht voor de medewerkers en bezoekers van Portaal en voor buurtbewoners. Het totale vloeroppervlak van het project is ruim 5.000 m2 ten behoeve van ongeveer 270 medewerkers. Het project is tot stand gebracht in nauwe samenwerking tussen opdrachtgever, adviseurs en aannemers in een periode van ongeveer een half jaar, ontwerp èn uitvoering.

© Quist Wintermans Architekten.

  1. Afvalbrengstation Den Haag
  2. Huis van Portaal
  3. Kantoorgebouw Roofgarden Breda
  4. Montessori Lyceum
  5. IVKO Amsterdam
  6. Drieluik Laurenskerk
  7. Hotel de Uil
  8. Fabriekshal met kantoor Leerdam
  9. Forumgebouw Wageningen Universiteit
  10. Balboaplein Amsterdam
  11. Groningen, woningen Tussendijken