JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Filters, volgorde en weergave

Huis van Portaal

Portaal is een grote woningcorporatie met woningbezit en vestigingskantoren verspreid over midden Nederland in de regio’s Utrecht, Nijmegen, Arnhem, Leiden en Eemland. Vanwege de centrale ligging is besloten de hoofdvestiging van de corporatie te verplaatsen naar Utrecht. Daarvoor is een bestaand kantoorpand verworven, een goed voorbeeld van rationele architectuur, ontworpen door Op ten Noort Blijdenstein in het begin van de zestiger jaren. Het cellenkantoor met heldere draagstructuur is in de jaren negentig installatietechnisch gerenoveerd en de bestaande Travertin gevels zijn toen vervangen door een aluminium gevelbekleding.

In het kader van de duurzaamheidambities wordt het gebouw omgevormd tot energielabel A en gereed gemaakt voor “het nieuwe werken”.

De rationele betonstructuur van het hoofdvolume laat zich goed herinterpreteren voor een volledig open interieur, waarbij alle bijzondere voorzieningen en een groot deel van de installaties naar de middenzone, de kernen, zijn overgeplaatst met aan weerszijde daarvan loopzones waaraan het open kantoorlandschap is gelegen. De verticale relatie tussen de verdiepingen is bevorderd door de bestaande dichte trappenhuizen van glazen wanden te voorzien en door grote vides te zagen in de vloeren binnen de betonstructuur. De vides zijn zo gepositioneerd per verdieping dat er mooie diagonale doorzichten zijn ontstaan en er een visuele, open verbinding komt tussen de verschillende werkplekken.

Een nieuwe hoge entreehal verbindt het hoofdvolume met het restaurant dat voorheen op kolommen stond en alleen op de eerste verdieping was verbonden. Onder de geheel gerenoveerde restaurantaccommodatie is de ruimte tussen de kolommen omsloten door een volledig glazen gevel en daarin is een “café” ondergebracht voor de medewerkers en bezoekers van Portaal en voor buurtbewoners. Het totale vloeroppervlak van het project is ruim 5.000 m2 ten behoeve van ongeveer 270 medewerkers. Het project is tot stand gebracht in nauwe samenwerking tussen opdrachtgever, adviseurs en aannemers in een periode van ongeveer een half jaar, ontwerp èn uitvoering.

© Quist Wintermans Architeken.

 1. Transformatie drukkerij tot energieneutraal stadskantoor Den Haag.
 2. IKC De Kameleon Haarlemmermeer
 3. O.B.S. De Gezellehoek Roosendaal
 4. Afvalbrengstation Den Haag
 5. Keersluis & brug
 6. Oranjepanden Amsterdam
 7. Huis van Portaal
 8. Kantoorgebouw Roofgarden Breda
 9. Nieuwe keersluis Heumen
 10. Uitbreiding woonhuizen Nijmegen
 11. Verbouwing woonhuis
 12. Montessori Lyceum
 13. IVKO Amsterdam
 14. Interieur huisartsenpraktijk
 15. Drieluik Laurenskerk
 16. Woonhuis Nistelrode
 17. Woningen Ghijseland Rhoon
 18. Hotel de Uil
 19. Interieur Randstad Diemen
 20. Noormegen
 21. Kolenkitbuurt Amsterdam
 22. Verbouwing en interieur Gemert
 23. Fabriekshal met kantoor Leerdam
 24. Interieur Forumgebouw Wageningen Universiteit
 25. Forumgebouw Wageningen Universiteit
 26. Aquinohof Amsterdam
 27. Balboaplein Amsterdam
 28. Woningen Vroendaal Maastricht
 29. Woningbouw Blok 6 IJburg Amsterdam
 30. Woonhuis Eindhoven
 31. Woonhuis Eindhoven
 32. Woonhuis Dommelen
 33. Groningen, woningen Tussendijken