JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Filters, volgorde en weergave

Huis van Portaal

Portaal is een grote woningcorporatie met woningbezit en vestigingskantoren verspreid over midden Nederland in de regio’s Utrecht, Nijmegen, Arnhem, Leiden en Eemland. Vanwege de centrale ligging is besloten de hoofdvestiging van de corporatie te verplaatsen naar Utrecht. Daarvoor is een bestaand kantoorpand verworven, een goed voorbeeld van rationele architectuur, ontworpen door Op ten Noort Blijdenstein in het begin van de zestiger jaren. Het cellenkantoor met heldere draagstructuur is in de jaren negentig installatietechnisch gerenoveerd en de bestaande Travertin gevels zijn toen vervangen door een aluminium gevelbekleding.

In het kader van de duurzaamheidambities wordt het gebouw omgevormd tot energielabel A en gereed gemaakt voor “het nieuwe werken”.

De rationele betonstructuur van het hoofdvolume laat zich goed herinterpreteren voor een volledig open interieur, waarbij alle bijzondere voorzieningen en een groot deel van de installaties naar de middenzone, de kernen, zijn overgeplaatst met aan weerszijde daarvan loopzones waaraan het open kantoorlandschap is gelegen. De verticale relatie tussen de verdiepingen is bevorderd door de bestaande dichte trappenhuizen van glazen wanden te voorzien en door grote vides te zagen in de vloeren binnen de betonstructuur. De vides zijn zo gepositioneerd per verdieping dat er mooie diagonale doorzichten zijn ontstaan en er een visuele, open verbinding komt tussen de verschillende werkplekken.

Een nieuwe hoge entreehal verbindt het hoofdvolume met het restaurant dat voorheen op kolommen stond en alleen op de eerste verdieping was verbonden. Onder de geheel gerenoveerde restaurantaccommodatie is de ruimte tussen de kolommen omsloten door een volledig glazen gevel en daarin is een “café” ondergebracht voor de medewerkers en bezoekers van Portaal en voor buurtbewoners. Het totale vloeroppervlak van het project is ruim 5.000 m2 ten behoeve van ongeveer 270 medewerkers. Het project is tot stand gebracht in nauwe samenwerking tussen opdrachtgever, adviseurs en aannemers in een periode van ongeveer een half jaar, ontwerp èn uitvoering.

© Quist Wintermans Architekten.

 1. Afvalbrengstation
 2. Keersluis & brug
 3. Oranjepanden Amsterdam
 4. Huis van Portaal
 5. Kantoorgebouw Roofgarden Breda
 6. Nieuwe keersluis Heumen
 7. Uitbreiding woonhuizen Nijmegen
 8. Verbouwing woonhuis
 9. Montessori Lyceum
 10. IVKO Amsterdam
 11. Interieur huisartsenpraktijk
 12. Drieluik Laurenskerk
 13. Woonhuis Nistelrode
 14. Woningen Ghijseland Rhoon
 15. Hotel de Uil
 16. Interieur Randstad Diemen
 17. Noormegen
 18. Kolenkitbuurt Amsterdam
 19. Verbouwing en interieur Gemert
 20. Fabriekshal met kantoor Leerdam
 21. Interieur Forumgebouw Wageningen Universiteit
 22. Forumgebouw Wageningen Universiteit
 23. Aquinohof Amsterdam
 24. Balboaplein Amsterdam
 25. Woningen Vroendaal Maastricht
 26. Woningbouw Blok 6 IJburg Amsterdam
 27. Woonhuis Eindhoven
 28. Woonhuis Eindhoven
 29. Woonhuis Dommelen
 30. Groningen, woningen Tussendijken