JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Filters, volgorde en weergave

Woonhuis Eindhoven

De opdracht bestond uit het ontwerpen van twee vrije-sector woningen voor met elkaar bevriende opdrachtgevers. De beide kavels bevinden zich in het uitbreidingsplan Driehoeksbos in de gemeente Eindhoven en bevinden zich ieder aan ėėn van de twee ontsluitingswegen van het vrije-sectordeel van de wijk.

 

Door het specifieke gegeven van de kavels, beiden als entree van de wijk hebben we gezocht naar een architectuur waarbij de twee woningen duidelijk familie van elkaar zijn, met ieder een eigen karakter. De verwantschap zou een herkenningspunt moeten vormen in de chaos van de vrije-sectorwijk. De woningen zijn gedraaid op het perceel ten opzichte van het stedenbouwkundige plan, dit om een breder front te kunnen vormen naar de entree van de wijk. Door deze positionering ontstaat een relatief smalle langgerekte woning en tuin die op deze manier een privaat karakter hebben gekregen. In het stedenbouwkundig plan was vastgelegd dat de woningen dienden te worden ontworpen als vrijstaande woningen in maximaal anderhalve bouwlaag.

 

De woningplattegrond heeft een eenvoudig uitgangspunt, de entree in het midden van de langste zijde, met aan de linkerkant de meer functionele ruimten over twee bouwlagen, waarbij een laag half verdiept is gerealiseerd. Aan de rechterzijde van de entree bevindt zich een grote ruimte die door middel van het keukenmeubel, de openhaard en niveauverschillen in de vloer wordt opgedeeld in plekken, de zitkamer, eetkamer en keuken.

Door het kruisen van twee richtingen in de woning, de route van de hoofdentree naar de tuin en de ontsluiting van de ruimten in de woning, wordt de ruimtelijkheid en dynamiek van de woning versterkt. Enerzijds ervaar je de totale lengte en anderzijds de (on)diepte van de woning. De woning richt zich vooral op de achtertuin zonder daarbij volledig introvert te worden, er is op allerlei strategische plekken contact met de straat.

Uitgangspunt was een combinatie van twee materialen, gecementeerd metselwerk en red cedar hout. Op verzoek van de opdrachtgever is er in een laat stadium voor gekozen de plastiek te maken door een spel van zwarte strengpers stenen en lichtgrijs gevelstucwerk.

Opdrachtgever(s)

Fam. Stegeman

Uitvoering

Bouwbedrijf van Montfort

Rol

Architect

In samenwerking met

Roothans | Van Geffen | Architecten

Labels

23 Wonen 12 Particuliere opdrachten

Locatie: Eindhoven

 1. Transformatie drukkerij tot energieneutraal stadskantoor Den Haag.
 2. IKC De Kameleon Haarlemmermeer
 3. O.B.S. De Gezellehoek Roosendaal
 4. Afvalbrengstation Den Haag
 5. Keersluis & brug
 6. Oranjepanden Amsterdam
 7. Huis van Portaal
 8. Kantoorgebouw Roofgarden Breda
 9. Nieuwe keersluis Heumen
 10. Uitbreiding woonhuizen Nijmegen
 11. Verbouwing woonhuis
 12. Montessori Lyceum
 13. IVKO Amsterdam
 14. Interieur huisartsenpraktijk
 15. Drieluik Laurenskerk
 16. Woonhuis Nistelrode
 17. Woningen Ghijseland Rhoon
 18. Hotel de Uil
 19. Interieur Randstad Diemen
 20. Noormegen
 21. Kolenkitbuurt Amsterdam
 22. Verbouwing en interieur Gemert
 23. Fabriekshal met kantoor Leerdam
 24. Interieur Forumgebouw Wageningen Universiteit
 25. Forumgebouw Wageningen Universiteit
 26. Aquinohof Amsterdam
 27. Balboaplein Amsterdam
 28. Woningen Vroendaal Maastricht
 29. Woningbouw Blok 6 IJburg Amsterdam
 30. Woonhuis Eindhoven
 31. Woonhuis Eindhoven
 32. Woonhuis Dommelen
 33. Groningen, woningen Tussendijken