JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Filters, volgorde en weergave

Woonhuis Eindhoven

De opdracht bestond uit het ontwerpen van twee vrije-sector woningen voor met elkaar bevriende opdrachtgevers. De beide kavels bevinden zich in het uitbreidingsplan Driehoeksbos in de gemeente Eindhoven en bevinden zich ieder aan ėėn van de twee ontsluitingswegen van het vrije-sectordeel van de wijk.

 

Door het specifieke gegeven van de kavels, beiden als entree van de wijk hebben we gezocht naar een architectuur waarbij de twee woningen duidelijk familie van elkaar zijn, met ieder een eigen karakter. De verwantschap zou een herkenningspunt moeten vormen in de chaos van de vrije-sectorwijk. De woningen zijn gedraaid op het perceel ten opzichte van het stedenbouwkundige plan, dit om een breder front te kunnen vormen naar de entree van de wijk. Door deze positionering ontstaat een relatief smalle langgerekte woning en tuin die op deze manier een privaat karakter hebben gekregen.

 

In het stedenbouwkundig plan was vastgelegd dat de woningen dienden te worden ontworpen als vrijstaande woningen in maximaal anderhalve bouwlaag. De woningplattegrond heeft een eenvoudig uitgangspunt, de entree in het midden van de langste zijde, met aan de linkerkant de meer functionele ruimten over twee bouwlagen, waarbij een laag half verdiept is gerealiseerd. Aan de rechterzijde van de entree bevindt zich een grote ruimte die door middel van het keukenmeubel, de openhaard en niveauverschillen in de vloer wordt opgedeeld in plekken, de zitkamer, eetkamer en keuken. Door het kruisen van twee richtingen in de woning, de route van de hoofdentree naar de tuin en de ontsluiting van de ruimten in de woning, wordt de ruimtelijkheid en dynamiek van de woning versterkt. Enerzijds ervaar je de totale lengte en anderzijds de (on)diepte van de woning. De woning richt zich vooral op de achtertuin zonder daarbij volledig introvert te worden, er is op allerlei strategische plekken contact met de straat. De plastiek wordt gevormd door het spel van grijs gecementeerd metselwerk en red cedar gevelbekleding.

Opdrachtgever(s)

Fam. van Duren

Soort opdracht

Privaat

Rol

Architect

In samenwerking met

Roothans | Van Geffen | Architecten

Labels

23 Wonen 12 Particuliere opdrachten

Locatie: Eindhoven

 1. Afvalbrengstation
 2. Keersluis & brug
 3. Oranjepanden Amsterdam
 4. Huis van Portaal
 5. Kantoorgebouw Roofgarden Breda
 6. Nieuwe keersluis Heumen
 7. Uitbreiding woonhuizen Nijmegen
 8. Verbouwing woonhuis
 9. Montessori Lyceum
 10. IVKO Amsterdam
 11. Interieur huisartsenpraktijk
 12. Drieluik Laurenskerk
 13. Woonhuis Nistelrode
 14. Woningen Ghijseland Rhoon
 15. Hotel de Uil
 16. Interieur Randstad Diemen
 17. Noormegen
 18. Kolenkitbuurt Amsterdam
 19. Verbouwing en interieur Gemert
 20. Fabriekshal met kantoor Leerdam
 21. Interieur Forumgebouw Wageningen Universiteit
 22. Forumgebouw Wageningen Universiteit
 23. Aquinohof Amsterdam
 24. Balboaplein Amsterdam
 25. Woningen Vroendaal Maastricht
 26. Woningbouw Blok 6 IJburg Amsterdam
 27. Woonhuis Eindhoven
 28. Woonhuis Eindhoven
 29. Woonhuis Dommelen
 30. Groningen, woningen Tussendijken