JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Filters, volgorde en weergave
Render Ontwerp Render Ontwerp Schets Ontwerp Schets Ontwerp Schets Ontwerp Schets Ontwerp Bestaande situatie Bestaande situatie Render Ontwerp Render Ontwerp Render Ontwerp Render Ontwerp

Keersluis & brug

De operatie is er op gericht de vernauwing in het kanaal op te heffen. Het kanaal krijgt een dotterbehandeling: de bestaande oevers worden het uitgangspunt, die worden gerespecteerd en verbeterd. De bomenrijen op de dijken worden gehandhaafd en daar waar nodig versterkt. De keuze voor het keermiddel wordt gedicteerd door de haalbaarheid van de faalkans. Vele varianten zijn de revue gepasseerd maar een hefdeur, gesteund door de zwaartekracht, bleek de meest betrouwbare kering. De relatief gunstige investerings- en onderhoudskosten bevestigden deze keuze. Een hefdeur is op deze locatie zeker niet ondenkbaar, sterker nog, de omgeving is de schaal van een hefsluis historisch gewend. De omvang van het object dient als nieuwe poort naar het Julianakanaal en markeert de overgang van stad naar platteland. Bebouwing en installaties worden in één gebaar opgelost. Het is belangrijk dat het keermiddel de start en finish van het kanaal markeert. Daarnaast fungeert het nieuwe object als een baken in het landschap. Vanaf het land markeert het de verbinding van het achterland met de stad en vanaf het water wordt het Julianakanaal al op grote afstand aangekondigd door het keermiddel.

De vormgeving van de torens komt voort uit het zichtbaar maken van de techniek en het vergroten van het doorzicht onder de brug. De uitgebouwde console laat zien hoe de kabels worden gespannen en hun loop vervolgen over de keerwielen tot op de hefdeur. De ranke ronde pui garandeert het vrije zicht op de mechanische werking van het keermiddel. Bij hoog water komt de hydraulische zuiger uit zijn ondergrondse behuizing naar boven. De transparante lantaarns aan beide zijden houden de torens slank en daardoor wordt de afstand tot de voet van het talud visueel vergroot. Het doorzicht onder de brug wordt zo met ruim 50% vergroot.

In de kelder komen op het eerste niveau onder maaiveld de technische ruimten, die vanuit de torens bereikbaar zijn. In het niveau onder de technische ruimten bevindt zich aan de oostzijde het omloopriool om te kunnen voldoen aan de benodigde spuicapaciteit. De kelder is zichtbaar aan de kanaalzijde en wordt aan beide zijden geflankeerd door de fuikconstructies.

Opdrachtgever(s)

Rijkswaterstaat Maaswerken

Soort opdracht

Professional

Omvang

Keersluis, verkeers-fietsbrug en landschappelijk ontwerp sluiscomplex

Planning

Tenderfase April 2014 - Oktober 2014

Adviseur(s)

Medewerkers

Luuk Hermans

Labels

11 Advies en proces 18 Duurzaamheid 8 Civiel 12 Stedenbouw en landschap 11 Nieuwbouw

Locatie: Limmel

 1. Afvalbrengstation
 2. Keersluis & brug
 3. Oranjepanden Amsterdam
 4. Huis van Portaal
 5. Kantoorgebouw Roofgarden Breda
 6. Nieuwe keersluis Heumen
 7. Uitbreiding woonhuizen Nijmegen
 8. Verbouwing woonhuis
 9. Montessori Lyceum
 10. IVKO Amsterdam
 11. Interieur huisartsenpraktijk
 12. Drieluik Laurenskerk
 13. Woonhuis Nistelrode
 14. Woningen Ghijseland Rhoon
 15. Hotel de Uil
 16. Interieur Randstad Diemen
 17. Noormegen
 18. Kolenkitbuurt Amsterdam
 19. Verbouwing en interieur Gemert
 20. Fabriekshal met kantoor Leerdam
 21. Interieur Forumgebouw Wageningen Universiteit
 22. Forumgebouw Wageningen Universiteit
 23. Aquinohof Amsterdam
 24. Balboaplein Amsterdam
 25. Woningen Vroendaal Maastricht
 26. Woningbouw Blok 6 IJburg Amsterdam
 27. Woonhuis Eindhoven
 28. Woonhuis Eindhoven
 29. Woonhuis Dommelen
 30. Groningen, woningen Tussendijken